Aktuellt

Aktuella workshops - vilda instrument, pilflätning, rakubränning, smide och eldskulptur.

 

Vilda instrument i trä

Ledare

Joonas Lepna från Estland som numera bor i Skattungbyn. Han har tillverkat egna vilda instrument i trä och lera, tecknar, målar, studerar musik på musikhögskolan, sjunger och inspirerar till skapande.

Plats och datum

Obs! Två halvdagar = en kurs. Lördag 29 mars 10:00 – 14:30 och Söndag 27 april 10:00 – 14:30 i Mo i Elisabeth Lundwalls träverkstad Holy Wood. Medtag matsäck och verktyg som Joonas rekommenderar samt det trä du vill bearbeta.

Hitta

Mellan Bollnäs och Söderhamn längs väg 50. En mil väster om Söderhamn. Adress Hälsingmo 336, 826 93 Söderhamn. Se detaljer via ”hitta.se” med vägbeskrivning från dig till Hälsingmo. Ring Elisabet om du kör vilse: 070 320 48 31

 

Joonas tankar om denna workshop

Det känns att det finns inga gränser när det gäller att bygga egna instrument. Så jag är öppen för olika förslag och ideér från deltagarna. Det är bra om de har en bild eller vision eller en idé om vad de vill göra eller lära sig Om de redan nu vet vad de är intresserade av kan jag bedöma vilka verktyg det skulle behövas för att bygga dessa instrument. På en sådan kort kurs blir det tyvärr inga riktiga fioler, gitarrer, eller nyckelharpor, men däremot kan man hitta på egna sträng, blås eller slagverksinstrument. Det som är bäst att bygga på en workshop är blås- och slagverksinstrument. Detta är mitt förslag till deltagarna. Att exempelvis göra en "trätrumpet" och karva in eget genuint mönster. Eftersom jag är musiklärare kan jag också lära ut hur man blåser i dessa instrument och hur man kan träna att bli bra på sitt eget träblås. De som inte känner för att blåsa och har mera intresse för rytmer, föreslår jag slagverksinstrument - det finns oändliga möjligheter. Enkla att göra på en kort kurs kan vara olika skrapinstrument, enkla marimbor, regnstavar mm.

 

Material

För blåsinstrument, trätrumpeter, långa horn, didgeridoos osv, behövs det helst färska träpinnar - det betyder att det är helst pinnar som är inte är svampskadade, ruttna, eller med genomgående torksprickor i. Torrt trä utan sprickor är allra bäst, dock är det lite tyngre att karva i, men då vet man att det inte kommer att spricka senare. Pinnarna kan vara i diameter från ca 3cm och uppåt beroende hur stor tratt man vill göra på sitt instrument.

Träslag spelar inte så stor roll. Men det är bra att veta att hårda träslag är ek, asp, ask och fruktträd Kolla mera på nätet, på tex wikipedia .. Att tälja i hårt trä tar verkligen tid och tålamod.

För slagverksinstrumenten är hårdare träslag lite bättre för att då tål instrumenten mer. Fint låter också vanliga träslag som gran och furu och björk. Man kan också använda gammal panel och plankor för att lätt göra en xylofon . Om någon skulle vilja göra regnstav, behövs det bamburör .

 

 

 

Pilflätning i björk, sälg och vad som finns till hands

Ledare

Birgitta Olsson i Ljusdal. 0651-139 68. En aktiv och mångsysslande slöjdare. Håller på med lite av varje t.ex. gjutning, luffarslöjd och syr kyrkvantar. Är med i vävstuga osv…

 

Plats och datum

3-4 Maj i Mo

Lördag Kl. 10:30 – 18:00 och Söndag kl. 9:00 – 15:00

 

Hitta

Mo ligger på väg 50 mellan Bollnäs och Söderhamn

 

Birgittas tankar om denna workshop

Mest teknik. Hur man binder för att få det att sitta bra och så att det blir stadigt. Flätning med 3-4 kvistar samtidigt. Olika flätningstekniker. Vid stora saker måste ståltråd användas.

Birgitta visar tekniker och går runt till alla deltagare för att resonera och visa var och en vid deras skapelse. Tänk ut på förhand och skissa gärna vad det är du vill göra.

Det kan hålla i 7-8 år om man bär in det på vintern.

 

Material

Anmäl om du vill köpa material till en kostnad för ca 3-400 kr som tas ur er bykassa. Anmäl detta senast 1 april till eva.janstad@gmail.com om du vill köpa mtrl. Den som vill ta eget material ska skaffa det så fort som möjligt. Kontakta t.ex. SLU Statens lantbruksuniversitet och fråga om ni kan ta material i energiskogsodlingar. Beroende på vad du tänkt skulptera, plockar du med dig grövre eller finare delar. Dessa ska sedan ligga utomhus under tak. En vecka före kursen läggs det i blöt.

 

 

 

Rakubränning

Ledare

Lena Andersson, utbildad på konstfack i keramik och glas.

Medlem av Blås o Knåda. www.lenaandersson.com

070-547 42 09

 

Plats och datum

Svabensverk 17-18 maj.

Kl. 10:30 – kvällen. Övernattning rekommenderas av kursledaren, eftersom man blir uppslukad av hur kul det är med rakubränning och dessutom ett trevligt tillfälle att småprata vid en kvällsbrasa. Söndag från morgon till kl. 16:00

 

Hitta

Svabensverk ligger på väg 50 mellan Falun och Edsbyn.

 

Lenas tankar om denna workshop

Teoridel med exempel och bilder. Praktiskt arbete med att bygga en enkel raku-ugn av lecablock och keramisk filt. Det kommer även att finnas en gasolugn på plats. Lena har med sig olika glasyrer och kan tipsa om användning och blandning. Glasering och bränning av era alster. Skulpturer är roligast att jobba med eller handformade tummade skålar. Vi avslutar med en mysig kväll tillsammans

.

Material

Det blir rökigt, ta på oömma kläder och arbetshandskar. Lena har med sig glasyrer till en kostnad på ca 50 kr per person. Använd materialpengar från bykassan och ta kvitto. Färdigtillverkade och skröjbrända grejer har du med dig. Du behöver alltså börja redan nu med att köpa in lera och jobba med den. Gör små skulpturer eller former på mellan ”smått” till max 10 cm längd eller bredd. Tjocka skulpturer gröpes ur underifrån pga risk för sprickor om skulpturen är för tjock.

Jobba gärna fram dina små skulpturer i en vit, grövre skulpturlera, chamottelera, för det blir roligare färger när glasyren kommer på om grunden är vit. Leran får man tag i, i t.ex. Valbo i konstnärshandel/keramikhandel eller sök någon närmare dig via nätet. Lera från vanlig färghandel är inte att rekommendera. Före skröjbränning ska godset vara torrt. En liten sak kan ta ca en vecka att torka. Skröjbränn till ca 900 grader. Ugnar att skröjbränna i finns bland annat hos Marianne Hellberg i Gammelstilla. Vi återkommer med tips om detta.

Man kan förutom att ha tagit med sig sina skröjbrända alster även tänka framåt och ta med sig lera och skapa fler små skulpturer för bränning i den ugn som ni efter denna helg kan bygga i er egen by.

Vill ni bygga en rakuugn i er egen by så behövs det ca 20 st. lecablock och kao- eller caowool till det. Hur man gör lär ni er under helgen.

 

 

 

Smide.

Ledare

Calle Bopparmark

 

Plats och datum

Långhed 26 April , 09:00-13:00 för grupp 1. 14:00 –18:00 för grupp 2.

 

Hitta

Långhed ligger i Ovanåkers kommun. 0,7 mil norr om Alfta. På Bopparmarks hemsida finns beskrivning och karta till själva smedjan. http://www.bopparmark.se/hitta-till-houmlkens-smedja.html

 

Calles tankar om denna workshop

Under kursens gång får du smida enkla föremål i järn samt lära dig några olika utsmyckningstekniker och estetiska principer. Tyngdpunkten ligger i praktiskt utförande men vi kommer dessutom att förklara grundläggande teoretiska principer kopplade till varmsmide. Tänk ut på förhand om du vill skapa.

 

Material

Järn tillhandahålles fritt för att lära sig vad som ingår i kursen, men varje grupp får betala 150 kr för kol. Ta kvitto och använd byns materialpengar till detta.

 

 

Eldskulptur

Ledare

Roland Backlund. Dalakonstnären som bl.a. smyckat silosarna i Hedemora och som jobbar med både is- och eldskulptur exempelvis inom Avesta Art. http://kid.w.se/user/13 Tel. 073-570 18 45

Plats och datum

Svabensverk 16-17 Augusti

 

Hitta

Svabensverk ligger på väg 50 mellan Falun och Edsbyn.

Lördag

Kl. 10:00 – kvällen. Vi börjar med kaffe och dropin till 10:30. Sedan lägger vi upp dagen med lunchpaus mm tillsammans. Övernattning rekommenderas av kursledaren, eftersom man blir uppslukad av hur kul det är med eldskulptur och dessutom ett trevligt tillfälle att småprata vid en kvällsbrasa. Vi slutar på Söndag ca kl. 16:00 – 18:00 efter deltagarnas behov och önskemål. Rolands tankar om denna workshop Vi startar Lördagen med en kort presentation av varandra. Sedan en teoretisk genomgång. Vad ska man tänka på när det gäller säkerhet för sig själv och andra. Hur beter sig eld? Vilka material kan användas? Hur binder man? Efter lunch Lagen (2-3 personer) funderar fram ett förslag som stöts och blöts.

 

Söndag

Praktiskt arbete med att binda en idé … och sedan sätta fyr på den. Blev det som vi tänkt? Hur gör vi till avslutningsdagen?

 

Dalviks Kvarn och Fröbergs Bygg o järnhandel i Borlänge har bidragit med material till workshopen, det tackar vi för!

 

 

För mer information om våra work shops kontakta Eva Janstad 070-543 31 43 eller eva.janstad@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Svabensverk 2013

Svabensverk 2013

Svabensverk 2013

Svabensverk 2013

Svabensverk 2013

Björbo 2013

Björbo 2013

Björbo 2013

Björbo 2013

Björbo 2013

Björbo 2013

Björbo 2013