Åsa Karner

ÅSA KARNER

Beskyddad

 

 

Jag lever och är verksam i Bispbergshyttan, Stora Skedvi.

Att få vara kreativ och skapa är viktigt för mig, det har alltid tillfört glädje och förhöjt min livskvalitet. Jag blir berörd av att måla och jag hoppas även kunna beröra andra. Förutom att jag är verksam som bildkonstnär så arbetar jag som bildterapeut där andra får verktyg att utvecklas med hjälp av färg och form. Kreativitet är en viktig kraft som jag önskar att varje människa får möta.

Jag målar oftast tavlor med akrylfärg på grova dukar av naturmaterial. Jag tycker om att känna den grova naturliga strukturen genom den kemiskt framställda färgen. Mina motiv är ofta abstrakta och målade från min fantasi. De föds ur impulser från en strof som berört, en vacker form eller ur de mönster som spontant bildats på den tomma duken. Jag blandar gärna in material som metall, tyg, trådar och andra naturmaterial i bilderna. De kommer till genom en kreativ lek vilket också färgar den målade ytan. Jag fascineras av kontraster och låter gärna dessa mötas, det kan vara mörker/ljus, stillhet/dynamik, lätta och tunga material.

 

Mitt mål är att inte fastna i något uttryck utan att ständigt tillåta mig att förändras på bildytan. Just nu ser bilderna ut så här en annan gång talar de ett annat språk. Men de som sett mig måla över tid påstår sig ändå se att det är jag som hållit i penseln.

Metallerna har även funnits med på olika sätt sedan jag första gången visade mina alster under en konstrunda i Säterbygden 2006.

Just när jag sätter penseln mot den vita duken vill jag att det ska vara tyst och stilla runt mig. Jag låter ofta färgen rinna och bilda sitt eget mönster. Jag fyller på med mer färg och linjer.

Ytan får torka och jag betraktar. Här någonstans kan jag skönja en form som sedan får tydligare konturer och får framträda på bildytan. När formen är där kan musik åka på i CD-spelaren, en bok kan få läsas upp och hunden är välkommen att ligga på mina fötter.

Jag har ofta flera bilder på gång samtidigt då skapandet av en målning kan ta tid.

 

Till projektet Konst i byn kommer jag att göra konstverk tillsammans med min sambo Erik Vargtand vilket ska bli spännande. Jag har blandat metall i mina bilder tidigare och nu ska det utvecklas ett steg till.

 

Släktskap

 

Utställningar

Ramhuset, Falun 2014

Kvarnen, Furudals bruk 2012, 2013, 2014

Blå lågan, SSAB, Borlänge 2010

Konstspaning i Säterbygden 2006, 2007, 2008, 2010, 2012, 2013, 2014

Kulturhörnan, Säter 2007

Häringe Slott, Stockholm 2006

Dalagatan 1, Orsa 2006

 

Samlingsutställningar

Dalakonst 2013

Säters bibliotek 2006, 2007, 2008, 2010

Stora Skedvi 2006

 

Eagle eye

Röd växt, litografi

Revolt

Stairway to heaven

Stad i motljus

Flamingo