Bitte Nohrin

Bitte Nohrin Jernberg

Jag är född i Kallmora, Orsa men har bott på många, många ställen. För fem år sedan flyttade min man Jörgen och jag tillbaka till byn. Numera bor jag åter igen i släktgården där min morfars far växte upp. En härlig känsla är det och vi trivs båda fantastiskt bra.

Nu för tiden arbetar jag hemifrån som författare och skriver mina böcker. De första böckerna handlade om troll och älvor, hustomten och många fler väsen som befolkat vår värld i långa tider - vår lokala folklore helt enkelt. Det är berättelser och sagor som bygger på muntlig tradition från bland annat min mormor. En del böcker är skrivna på uppdrag, till exempel berättelser om vikingar. Sedan några år skriver jag fantasy för alla från cirka tio år och uppåt. Jag läser in mina ljudböcker själv.

Min sinnevärld är idag mest upptagen av mina drakar i Archies Värld.

Jag skriver nu den tredje och avslutande boken i trilogin. Lumio Förlag ger ut boken någon gång i år. Du kan hitta mina böcker i de flesta bokhandlarna, på webben som exempelvis Adlibris och cdon och på biblioteken. Lumio förlag har egen webshop också.

 

Jag är också fritidspolitiker för (s) och har flera förtroendeuppdrag i Orsa kommun och i Landstinget Dalarna. Det tar ganska mycket tid med många möten. Dessutom är det valår i år och eftersom jag är engagerad i vår lokalförening fordrar det extra arbete.

Ideellt föreningsarbete tar upp mycket av min tid och jag arbetar med styrelseuppdrag, medlemstidning, hemsidor och facebooksidor samt marknadsföring online. Under flera år jobbade jag med Slipstensföreningens Historievandringar som manusskrivare, rollspelare, guide och museivärd. I Kallmora Byförening har jag hedersuppdraget ordförande, och vi arrangerar många aktiviteter året runt.

 

Jag är också scenberättare och underhållare exempelvis som häxa, skogsrået Grannasmor, medeltidsvölva eller troll eller något annat som kan passa publiken. Jag har skrivit manus och dialoger, dikter och sånger, några har jag tonsatt och spelat in. Ibland är jag också ute på författarbesök.

Att måla på sten är mitt hantverk och mina Runstenssmycken är miniatyrarbeten. Ett hängsmycke med drakslinga har till exempel runtecken som är läsbara med förstoringsglas. Ibland har jag workshops och cirklar i att måla på sten,

i kalligrafi, om att göra hemsidor vilket är nytt för i år, i skrivarkurser eller workshops mm. Jag jobbar då genom Studiefrämjandet där jag har utbildning som cirkelledare.

Min bästa avkoppling är TV-serier, film och att läsa böcker. Det blir ofta fantasy så klart eller SF, ibland lite politiskt drama, deckare eller en mysig seriemördarrulle. Härligt!

Läs mer om mig och mina böcker på facebook, twitter eller www.orsabitte.com >>

Förlaget som ger ut mina böcker numera (även webshop) www.lumio.se >>

 

För Land Art projektet Konst i Byn vill jag gärna göra några troll, eller blåpojkar som de kallades i våra fäbodar förr, kanske en hustomte eller något annat väsen och kanske också ställa ut några små hängsmycken med Dalarunor!

Vår folktros urgamla väsen lever ännu i våra sinnen och vårt kulturarv även som skriftspråk är inte helt borta ännu. Sedan vill jag gärna försöka få in ett och annat berättarprogram i anslutning till utställningen.

Vi får se vad som går att genomföra i sommar. Det ska bli oerhört spännande detta!

 

 

 

 

Spökkväll i gruvstugan

Bokmässa

Parlamentet, Bryssel

Grannasmor

Gruvmadam