Christine Tomtlund

CHRISTINE TOMTLUND

Vägen är lång

 

 

Jag är 32 och lever med min man och mina föräldrar i Björnhyttan. Hit flyttade vi för fyra år sedan och trivs verkligen jättebra i byn. Här är sammanhållningen mycket god och det är inte ovanligt att man hjälper varandra om man får problem. På gården finns Ateljé Tomtlund i den gamla sågen. Galleri Björnhyttan och Värdshuset Kaggen ligger i ett stenhus som varit ett sädesmagasin från 1851. Värdshuset Kaggen startade egentligen långt innan vi flyttade hit och då som en förening. Jag och min man Mats Andersson har varit lajvare sedan 10 -20 år. För er som inte vet vad lajv är så beskrivs det ofta som interaktiv teater. Ingen publik förutom andra medspelare, inget manus utan allt är improviserat. Det är helt enkelt som att stiga in i en bok eller en film och själv få bestämma vad du vill göra och hur du vill handla. Vi har en förening som hette Kaggen. Föreningen åkte ofta ut på olika lajvarrangemang och hade som huvudsyfte att laga mat till deltagarna i fiktionsvärlden.

När vi nu fick stenmagasinet på gården med i köpet startade vi ett företag, Värdshuset Kaggen, med festlokal med inriktning på historiska event. Här kan man ha bröllop, fira födelsedagar m.m. men vi har också lajv i lokalen. Att förflytta sig från nutid till medeltid, framtid eller 1800-talets framtidsvisioner, så kallad steampunk är både en utmaning och mycket lärorikt. På det hela taget kan varken jag eller min familj nöja oss med en hobby eller ett intresse. Inom hantverk gör vi i familjen knivar, väver brickband, knypplar, virkar, stickar, väver, målar och tecknar, vi snickrar, gör historiska kläder, täljer, smider, tillverkar bågar och armborst, gör tårtor och tårtdekorationer i sockerpasta osv.

Bild från ett lajv

 

Vi har också ett stort djur och naturintresse och senast i skrivande stund har jag just varit ute och spanat in de nya spåren av utter längs promenadslingorna.

Vi arbetar för att bevara miljön i björnhyttan och hålla en stor biologisk mångfald. Här finns bland annat den lilla buskmusen som är näst intill endemisk för södra dalarna.

Förutom allt detta försöker vi nu bygga ett hönshus och är med i hönsföreningen för trakten. Själv sitter jag nu också för andra året med i Dan Andersson Sällskapets styrelse, för vem klara sig utan musik och poesi. Så om du undrar vad vi gör så har vi fullt upp och det kan vara svårt att hänga med när våren kommer och allt ska ta fart. Men välkomna ut hit och se oss "in action".

 

Mitt intresse för djur och natur gör också att jag gärna väljer djur som motiv för mina bilder.

 

Jag har varit aktiv på konstfronten sedan jag slutade gymnasiet och porträtterar mest djur på beställning men av och till gör jag annat med. Som det här projektet.

Titta gärna in på hemsida www.tomtlund.com >>>

 

Utställningar

Kulturglimtar, 28-29 juni i Ljusnarsberg. www.kulturglimtar.se

Katter, 6 juni 2013, Galleri Gunnrummet Stockholm

Konstafetten – Gamla Stans största årliga samlingsutställning

12 januari- 22 mars, 2013.

Ystads småbåtshamn 29 mars - 1 april 2013

Biblioteket Ludvika 2 - 31 januari 2013

Konstrundan i Ludvika 3-4 november 2012

 

 

Prinsessan och guldbollen

Orosmoln

Glasspaus

Thailändsk dansös

Barnvakt