Dagny Olsson

DAGNY OLSSON

Påsöm

 

 

Jag är en snart 80-årig björbokulla som tyckt om att skapa i hela mitt liv.

Just nu använder jag min brännugn till att smälta glas på olika sätt, gör smycken och annan glaskonst. Det är mitt senaste projekt.

Att jag har en brännugn beror på att jag under många år tillverkat porslinsdockor, som jag tävlat med i Tyskland, Schweiz, USA och naturligtvis i Sverige. Dockor har ställts ut på olika ställen: Konserthuset i Stockholm, Ottilia Adelborgmuseet, bibliotek, läkarstationer och andra ställen. Hemma på gården har jag ett hus med en utställning på drygt 1000 dockor.

 

Jag har också en samling på drygt 300 gamla förkläden brukar jag ställa ut och också berätta om.

 

Mycket av min tid går också åt till ”påsöm”, det yllebroderi som finns bl a på flodadräkten. Jag har dokumenterat alster från ett antal påsömmerskor, vilket har resulterat i en bok med bilder. Ett antal ”nya” påsömmerskor har jag fått igång under arbetet med detta.

 

Mitt intresse för gamla hantverk har resulterat i vävning, tvåändsstickning och maskinstickning mm. Jag har två fungerande rundstickningsmaskiner och har ett nätverk av sådana utövare efter en kurs i Småland.

 

Naturliga råvaror som ull, trä, och spånor är intressanta och nu vill jag försöka använda av människor obearbetad natur för att tillverka något.

 

Här kan ni läsa vad lokalpressen skriver om Dagny

 

"Leder resa i tid och form" Falukuriren mars 2014 >>

"Ett 40-tal påsömmerskor dokumenterade i Dagnys bok, Falukuriren mars 2014 >>

 

Från min trädgård

Dockor

Barnbarnet xx

Kjortelsäckar