Eva Janstad

EVA JANSTAD

Morgondimma över Ore älv - en typisk utsikt från Skattungbyn

 

Att i ens liv ha kontakt med, skapa och ta del av kultur i alla dess former är livsviktigt för att vara människa fullt ut, tror jag. Att se och bli sedd, att skapa och uppleva, att få en genomsköljning eller massage av själen genom kulturupplevelser är något av det bästa som finns. Allra helst tillsammans med andra.

När jag målar gör jag det gärna med stora penslar

och på stora ytor, som husväggar och tak.

Kanske en muralmålning får bli nästa projekt?

År I993 var jag med och startade Kulturföreningen Lyran.

En kulturförening som med sin bredd i programutbudet tilltalar många, både unga och gamla i trakten runt Orsa - Skattungbyn. Programmen innehåller föreläsningar, samtalskvällar, konserter med allt från opera till folkmusik, teater, dans och konstutställningar och ofta i samverkan med andra. Lyran får verksamhetsstöd från Orsa kommun.

I mitten av nittiotalet tyckte vi i Lyran att vi skulle våga att prova på att ha teater i bystugan. Första gången gick åt skogen och jag vill inte ens tänka på vad det var för gäng som kom och vad de spelade. Andra gången hade vi fått nys om Friteatern och de kom till oss. Föreställningen "Den långa vägen till nu - en skröna från skogen" spelades för fullt hus och blev succé. Sedan dess har Friteatern gästat Skattungbyn många gånger med både barn- och vuxenföreställningar.

 

År 1999 tyckte Friteatern att de behövde en ny producent som kunde turnélägga deras uppsökande teaterarbete på landsbygd. Jag fick ett telefonsamtal en dag och sedan var det klart och nu har jag under femton år varit producent på Friteatern. Jag jobbar nu både med dem, för det mesta, och lite grand med andra grupper. Det innebär att jag har kontakt med byaföreningar, teaterföreningar, kultursekreterare och faktiskt... strutsfarmar och andra som vill ha teater i hela landet. Allt hemifrån kontoret i Skattungbyn. Söker du teater/musikteater för barn eller vuxna, eller musik som folkmusik eller bluegrass så är du välkommen att höra av dig. Det kan gälla föreställningar eller konserter både inom skolan och för bystugan, på teatern ... eller varför inte mitt bland konst i landskapet?

 

Konst i landskapet - Ja, varför Maria frågade mig om samverkan runt just det här projektet har även det sin bakgrund i Friteatern. Svabensverks bygdeförening och Friteatern arrangerade en teaterfestival i Svaben i fjol, där även amatörer från Ekot, Slödder å Skarn och Skottes Musikteater var med. Det var väldigt roligt. Vi funkade att jobba ihop och när Svabenkonstnärerna ville göra ett större projekt blev jag tillfrågad att vara med i projektledningen.

Eftersom Kulturföreningen Lyran är en öppen och bred förening blev det naturligt för mig att få med den som basen på Dalasidan och så blev det. I Lyrans hemkommun Orsa är det byn Kallmora som är med i projektet, men i min by Skattungbyn finns flera konstnärer att besöka när ni ändå är i grannbyn

 

Här hittar ni Kulturföreningen Lyran på Facebook www.facebook.com/Lyran.Skattungbyn

Några andra länkar att läsa:

www.friteatern.se www.allena.se http://folkrorelselinjen.wordpress.com/458-2/ http://berndalenlindvallmisgeld.bandcamp.com/

 

Hedemorahöns

Skattungbyn i maj

Friteatern på turné

Vinterhimmel över Orsa finnmark

Koppången

Vinteride längs Inlandsbanan