Historik

HISTORIK

Det var här det började, på Kolhusudden i Svabensverk. Sommaren 2013 skapade tre konstnärer en utställning på en udde mitt i byn.

I lilla Svaben med bara cirka 35 innevånare blev det en stor tilldragelse och det slutade med att de flesta i byn var med på ett hörn och hjälpte till. Utställningen, som kom att få över tusen besökare, inspirerade andra byar att göra något liknande och så föddes projektet Konst i Byn.

 

"Vi valde inte platsen, platsen valde oss.

Udden har i många år lockat, nästan kallat på oss. Kom hit, kom… De uråldriga tallarna viskade. Med sin inneboende mystik satte den fantasin i rörelse och lämnade ett avtryck i själen.

När sedan vi tre konstnärer, alla 72 plus, möttes slog tanken rot att göra en utställning på udden. Det var i december och vi var trötta på kyla och mörker. Trötta efter att ha drivit en kamp mot vindkraft i vår finnskog. Trötta efter att ha slagits för att behålla en busslinje till by. Vi ville säga JA istället för nej. Bejaka våren, den fria naturen och skaparkraften inom oss. Bejaka själva livet. Temat skulle bli omvandling, uppvaknade och livskraft. Vi sökte inspiration i Land Art och tog med leklust tagit avstamp utifrån det. Vi använde oss av naturmaterial som vi hittade på udden och kompletterade med pil, kycklingnät, gammalt skrot och annat som vi tiggde till oss. Det fanns mycket smått och gott på grannarnas logar och uthus.

Vi hoppas nu att vårt tilltag kan inspirera andra, världen är full av platser som vår udde. .."

 

Sylvia Darnell, Marga Boustedt och Marianne Ling

Sommaren 2013

 

Här kan du läsa vad tidningarna skrev om vår utställning

 

Konst och natur i samklang

Ljusnan 11 juni 2013 >>

 

Björkväsen och blå skog stärker bykänslan

Falukuriren den 11 juni 2013 >>

 

De smyckar naturen med konst

Dalademokraten 11 juni 2013 >>

 

Flera hundra har besökt konstudden

Ljusnan 20 aug 2013 >>

 

 

Arbetsbilder 2013

Verkstad upprättades i det gamla bruksstallet

Sylvia kämpar med hönsnätet

Marianne utanför stallet

Kenneth fixar ledstänger på udden

Blivande älg