Kallmora

Vy från turistvägen. Kan det bli mer Dalarna än så här...?

 

Kallmora by har genom tiderna varit begåvad med många kreativa bybor, bildkonstnärer, målare, skulptörer, tecknare och fotografer för att nämna några. Även skickliga konsthantverkare av alla slag som keramiker, träsnidare, textilhantverkare och inte minst stenhuggare. Miljön inspirerar och kulturarvet är mycket påtagligt i byarna runt Orsa. Kallmora är inget undantag.

Idag har vi en hel hop med kreatörer kunniga inom teknikerna ovan och dessutom en författare.

Konst i Byn bör väcka många bybors entusiasm och några av oss är redan i full gång med skissande av idéer. Intresset växer och får folk att ställa många frågor, komma med förslag och kanske delta själva. Kreativitet och samarbete är en härlig mix som bygger en än starkare bygemenskap. I sommar kommer vi att visa en del av vad Kallmoraborna kan åstadkomma i vår utställning.

 

Det är otroligt spännande så här i förväg, när vi än så länge är bara ett fåtal. Många intresserade hovrar i bakgrunden men under arbetets gång nu i vår blir de också förhoppningsvis deltagare.

Just i skrivandes stund så är vi de här som jobbar med projektet. Efter hand så kommer vi att lägga ut info och berätta mer om vilka vi är. Det kan du läsa genom att klicka på våra bilder.

 

 

 

Bitte Nohrin Jernberg Jörgen Nohrin Helena Nyman Gun-Britt Lindberg Elisabeth Alfredsson

Johanna Englund Solveig Englund

 

 

Utställningen i Kallmora görs i samarbete med

Utställningsplatsen

Malungsgruvan heter området där vi ska ha vår utställning. Det är ett stort gruvområde som innefattar dels Orsas idag enda gruva där brytning fortfarande pågår, dels en rejäl utescen med publikplats för minst 500 personer. Dessutom har man här tidigare genomfört internationella stensymposier för konstnärer. Några av dessa konstverk finns fortfarande på plats.

Vår utställning blir koncentrerad till skogsbrynet runt den öppna plats i Malungsgruvan där stensymposierna tidigare hållits och en bit ner bakom publikområdet. Utställningsområdet blir väl synligt från vägen in till Malungsgruvan och från Stora scenen.

Sommartid pågår också Historievandringar vid bland annat en Hackstuga som ligger vid ingången till Malungsgruvan, alldeles intill Gruvbacksvägen. Många besökare med och utan guide rör sig i området sommartid då det finns en skyltad vandringsled och dessutom många stigar i skogen runt de gamla gruvorna. Slipstensgruvorna och Slipstensmuseet i Orsa är ett mycket välbesökt turistmål och ingår i Dalarnas satsning på geoturism.

 

 

Ännu mer kultur...

Orsa Slipstensförening anordnar under hela sommaren Historievandringar varje söndag kl 15.00. De utgår från Lindåparkeringen i anslutning till utställningen. Där anordnas också temadagar för barn den 15 och den 29 juli kl 11 – 14. De utgår från Slipstensmuseet och håller till vid parkeringen Lindågruvan

Dessutom har Orsas slipstenshuggare prova-dagar varje lördag kl 10.00 hela sommaren i Lindågruvan. Då kan man själv passa på att hugga sig en egen slipsten.

Allt detta går förstås utmärkt att kombinera med ett närgånget besök i vårt utställningsområde

 

 

 

 

Välkomna till vår utställning. För information och frågor kontakta Jörgen Nohrin 073 222 76 54

Hitta hit

Kallmora ligger mellan väg 296 och den så kallade turistvägen cirka 12 km norr om Orsa. Åk mot Furudal och Voxna så kommer du till Kallmora strax före Skattungbyn.

Lat N 61° 9′ 47″Lon E 14° 44′ 58″

 

Tillgänglighet

Så snart vi bestämt oss för exakt VAR vi ska hålla till, återkommer vi!

 

Äta och bo

Wärdshuset Slipstenen ligger inom promenadavstånd, från utställningsområdet i samma hus som Slipstensmuseet. Café Älvhöjden ligger någon km bort efter väg 296 vid infarten till grannbyn Skattungbyn. Vandrarhemmet Fredhammars Herrgård ligger i dalgången vid Ore Älv nedanför Kallmora en knapp km från utställningsområdet.

 

Klicka vidare och läs

Wärdshuset Slipstenen >>

Café Älvhöjden >>

Vandrarhemmet Fredshammar >>

 

Uppleva och Göra

Förutom att bara njuta av den storslagna naturen så kan du hitta på en massa annat. Orsa Slipstensgruvor har en skyltad vandringsled om 3,5 km, karta finns vid Slipstensmuseet i samma byggnad som Wärdshuset. Där arrangeras guidade historievandringar med rollspel varje söndag, temadagar för barn varje tisdag i juli. Levande fäbod med servering i Skräddar-Djurberga. Torsdagen 17 juli har de fäboddag med musikunderhållning.

Missa inte OrsaYran! Varje onsdag under sommaren är det gatumusikernas egen festival. I år firar OrsaYran 30-årsjubileum så räkna med att vi slår på stort.

Midsommarfirande i Orsa, supertraditionellt och med många omfattande festligheter i minst tre dagar som sig bör. Vi har också Orsa Grönklitt med Björnparken och rovdjurscentrum. I Orsa finns även en av Sveriges mest populära familjecampingar, en riktig "playa", långgrunt och med stor sandstrand.

 

Klicka vidare och läs mer

Historievandring vid Slipstensgruvorna >>

Orsayran >>

Grönklitt >>

Kallmora >>

 

Fler bra länkar...

www.siljan.se

www.visitorsa.se

www.destinationorsa.se

www.fryksashotell.se

www.fryksas.nu

www.smidgarden.se

www.orsaslipsten.se

 

Fårhagen

Blåsippor