Leif Nordlöf

LEIF NORDLÖF

Bildtext

Jag hämtar mina motiv främst från norrländska landskap och kulturmiljöer men även från resor i olika länder. Inte minst så har Hälsinglands rika byggnadskultur ofta gett inspiration, speciellt då till mina husmodeller. Med naturens och historiens hjälp föds mina målningar. Vanligast i akvarell med alla dess utmaningar, man vet aldrig hur en målning slutar när det första penseldraget är lagt.

Att måla akvarell är hela tiden en äventyrlig resa.

 

När jag skulpterar så blir det oftast i trä eller annat levande material. Jag tror att jag var 12 år när jag lärde mig göra näverburkar. Min läromästare var en äldre man som med ett mycket tunt näverstycke lagt över ett knivsegg kunde blåsa melodier. Mitt sedan barnsben stora naturintresse har medfört att jag haft naturens former och färger som inspiration till det mesta jag skapat genom åren. Som målningar, skulpturer och husmodeller i trä. Jag vill att de naturliga mönster och strukturer som finns i näver och trä ska tala sitt eget språk. Därför gör jag sparsmakade ”livslinjer” och hällristningsfigurer som tillägg på mina burkar. Materialet är förutom näver virke från lövträd som sälj, rönn och björk. Doften från de olika materialen är en del av upplevelsen vid tillverkningen.

Näver är ett fascinerande material som använts till kläder, bruksföremål, kanoter, takbeläggningar och mycket annat genom tiderna

 

Under åren har jag deltagit i många samlingsutställningar och haft ett flertal separatutställningar i Sverige och andra länder. Representerad i olika kommuner, landsting, museer, statens konstråd m.m. Tillsammans med konstnären Barbro Ager Byggde jag Migrantmuseét i Alfta, Hälsingland 2002.

 

Till vardags arbetar jag med kultur inom Ovanåkers kommun och på fritiden spelar jag gärna folkmusik på fiol.

Titta gärna in på min egen hemsida www.leifnordlof.se >>

 

Bird trea

Berg

Spelmansstämma i Svabensverk

Violinvila