P O Söderlund

PO SÖDERLUND

 

Mitt centrum..…Mitt i Utkanten…. Mittens rike.

 

”Världens mitt är varifrån jag kommer”. Gäller det inte alla….?

Mycket handlar om att kretsa runt. Att gå runt i cirklar. Rundgång, återkommande, tur och retur, loop, omkrets, soprunda( dvs slängda former), recycling….

 

Jag hittade en fuktskadad piltavla. En ”havande piltavla”. När min fru Nina och jag väntade barn, hade hennes mage samma rundning som den buktande piltavlan. Det blev motivet på vernissagekortet till min Orsautställning.

 

I flera år har jag samlat rester av piltavlor. Ibland bara med några rullade varv pappremsor, som ofta är grundmaterialet. I färgerna svart, vitt, gult. Några få med Bulls Eye – det röda fältet i mitten.

Samtliga deformerade på olika sätt.

Högsta poäng får man inte i mitt i centrum i dartspel. Tavlan är uppbyggd som en tårta med 20 bitar. Två cirklelringar med mindre diameter är fält för dubbel och tredubbel. Högsta poäng är alltså 3 x 20= 60. Men endast 50 poäng i Bulls Eye.

 

En mycket viktig produkt i äldre tider i Orsa, var slipstenen i sandsten. Det är Orsas självklara symbol. Det dekorativa mönstret har en ”form follow function”, och är inte en dekoration. Samtliga linjer används för tillverkning och användning. Jag har även i ett projekt arbetat med ett förslag på en mjuk slipstensdarttavla.

 

Jag har samlat olika metallföremål. Samtliga med ett centrum. Jag har placerat föremålen i en stor cirkel i vår trädgård här uppe i Skattungbyn i Dalarna. Man kan betrakta föremålen från en tänkt mittpunkt.

Projektet kallar jag ”I centrum av periferin”.

Man kan se det som min kommentar till att jag valt att bo långt från storstaden.

 

P-O Söderlund

Skattungbyn

Orsa

 

Klicka här för att komma till P-O Söderlunds sida på Konst vid Siljan >>