Projektet

Därför att jag lever, Hällpetters Maria Bergström, Kolhusudden Svabensverk

 

 

Varför Konst i Byn?

Förra sommaren skapades en utställning, Konst på Udden, i den lilla byn Svabensverk .

Utställningen, som gjordes med stöd av Länskulturen Gävleborg, LRF, Ovanåkers kommun och ABF och med inspiration ur Land Art fick över tusen besökare och tilldrog sig stor uppmärksamhet. Initiativtagare var de tre konstnärerna Marga Boustedt, Marianne Ling och Sylvia Darnell men arbetet kom att engagera hela byn. Kvinnor, män, ung som gammal deltog i skapandet men också genom att snickra, svetsa, bygga och inte minst genom att komma med kaffekorgar till verkstaden i det gamla bruksstallet.

Ryktet gick och andra byar kom på besök. Nu blev fler människor inspirerade att göra samma sak, hemma i sin by. Idén föddes då att skapa ett nätverk mellan byarna, att dra nytta av varandras kompetens och skaparglädje. Tillsammans, men ändå var för sig, gör vi nu utställningar i åtta byar runtom i Dalarna, Hälsingland och Gästrikland. Vi har ett gemensamt tema, Andrum, och precis som förra året så är det konst i naturen som gäller. Varje by väljer sin egen plats och tolkar temat utifrån sina egna idéer.

 

Konst, men också landsbygdsutveckling.

Projektet syftar också till att stärka utvecklingen i de byar som deltar. Ett ökat besökarantal stärker det lokala näringslivet och ökar därmed livskraften. Att arbeta tillsammans i gemensamma projekt är också en faktor som svetsar en by samman vilket inte minst är viktig då samhällen genomgår generationsväxling. Slutligen så vill vi visa upp att det finns en levande landsbygd med mångkulturella uttryck, en landsbygd som är värd att satsa på.

 

Våra finansiärer

Projeket finansieras av PostkodlLotteriets Kulturstiftelse Landstinget Gävleborg och Konstfrämjandet. Samtliga berörda kommuner, åtta stycken, stödjer Konst i Byn på olika sätt och vi hoppas även på bidrag från Landstinget Dalarna. Eftersom arbetet med utställningarna bedrivs i studiecirkelsform är ett stort antal studieförbund involverade. Varje by kommer också att kontakta sin lokala LRF-avdelning för samarbete kring utställningarna. Dessutom finns många lokala företagare som gärna är med och stöttar verksamheten i sin by.

 

Skolor och workshops

Inom projektet kommer det att finnas möjlighet att samverka i kurser och workshops med andra konstnärer som har erfarenhet av Land Art. Vad som är ämnet för dessa kurser styrs av deltagarnas behov och redan nu kan vi säga att det som efterfrågats är bland annat smide, pilflätning, raukubränning och eldskulptur varför vi nu kommer att boka in dagar för detta under april/maj.Konstnärerna kommer också att vara en tillgång för byskolor som vill ta del av arbetsprocess och utställning, just nu pågår arbete med att kontakta skolor för att bjuda in.

Käppar av dvärgbjörk, Chris Sjöberg Svabensverk

 

Funderar du över vår logga, en konstig piltavla där allt verkar hänga lite huller om buller?

Klicka på tavlan till höger så får du veta mer om konstnären P O Söderlund som har gjort den och om hans utställning av piltavlor.

Du kommer också att förstå varför vi valt den till vår logotype.

Fjärdsätter, Delsbo

Fänforsen, Björbo

Fänforsen, Björbo

 

Ursäkta, var ligger centrum?

Som boende på landsbygden så får man ofta höra att vi har "så långt till allting".

Långt till vad då?

Till kommers? Till gallerior, caféer, bank och krogliv? Ja vars, det stämmer ofta men å andra sidan har de som bor i stan lika långt om de vill njuta av tystnad, doften av nyslaget hö eller se en mörk stjärnhimmel breda ut sig. Eller att få gå barfota ut och skörda daggfuktiga kryddor på den egna täppan.

Oavsett var man väljer att bo så är nog det viktigaste att man är nära sig själv. I sitt eget centrum.

Hos oss frodas nu kulturmöten med egna och tillrestas förmågor och professionalitet. Våra byar är i allra högsta grad centrum för kreativt skapande, dels för oss som bor och lever här och dels för besökare. Det skapandet är varken sämre eller bättre än om det skulle skett av andra någon annanstans, men det gör skillnad just där det händer.

Vi som jobbar i det här projektet gör det för att få uttrycka vår egen kreativitet, men också för att det är ett sätt att visa att landsbygden lever.

 

Så kom. I de flesta byar finns mat, fika och övernattning. Vissa dagar finns det musik, workshops eller teater i anslutning till utställningarna. Men varenda dag finns det människor som tar hand om dig och hälsar dig välkommen. Kom och njut av en levande landsbygd!